dilluns, 14 d’octubre del 2013

Què necessiten les ruques per germinar?






QUÈ NECESSITEN LES RUQUES PER GERMINAR?
Avui 14 d’octubre, fa sis dies que vam plantar les llavors de ruca. Sense cap indici de germinació les vam deixar durant el cap de setmana, ben regades, a diferents espais de l’aula. Si recordem, a un dels test li tocava la llum natural de manera directa, a través de la finestra; mentre que l’altre rebia la llum artificial gràcies a un fluorescent.












Un cop hem arribat a l’aula, ens plantejàvem si ho hauríem fet bé, ja que cap de nosaltres ho havia fet mai, i si les ruques haurien germinat.

- Hauran sortit?
- No, no hauran sortit. Sis dies és poc. Potser triguen una mica més.
- Vols dir? Jo crec que sí hauran sortit, perquè vaig llegir que les llavors de ruca germinaven ràpid.
- Estic nerviosa, no sé si ho vam fer bé.
Hem anat ràpid a veure què havia succeït. Després d’haver fet les observacions, podem dir que de les llavors que havien rebut la llum artificial del fluorescent n’han sortit petits brots que mesuraven un centímetre i mig; en canvi, pel que fa a les exposades a llum natural només un petit brot de mig centímetre. Curiosament passades dues hores i havent obert les persianes de la classe, han crescut quatre brots més, davant la nostra sorpresa.





La primera pregunta que ens hem fet desprès d’aquesta observació és per què una havia crescut més que l’altra. A partir d’aquí, n’han desencadenat suposicions.

- Jo crec que és perquè l’exposada a la llum natural li ha faltat aigua.
- Sí, el test que té l’hivernacle ha crescut més perquè ha conservat la humitat.
- Però no li ha tocat la llum del sol, el florescent genera el mateix efecte?
Aquestes suposicions poden ser certes o falses, necessitarem més temps i dades per descobrir-ho i així, donar lloc a noves preguntes i hipòtesis.
Aquesta obsrvació ens ha generat noves qüestions que ens faran reflexionar de cara a la següent observació. Haurem de regar més sovint la ruca del costat de la finestra? Morirà ofegada la ruca de l’hivernacle si la reguem de la mateixa manera? Per tant, l’aigua que necessita, depèn del medi on es troba? Demà, potser la ruca estarà molt diferent?

Seguirem pendents i us n'anirem informant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada