dilluns, 28 d’octubre de 2013

Què li està passant a la nostra ruca?
Durant aquesta setmana hem observat que a la nostra ruca li està passant alguna cosa, però, per què? Potser té massa aigua?
Massa llum? Poca?
Dilluns al mati estava fluixa i tots els brots de la ruca tapada havien caigut, l’altra en canvi, estava bé però al llarg del matí va anar caient.
L’hem regat prou?
La terra de la ruca estava molt seca i vam pensar que aquest seria el problema però el dimecres quan vam anar a veure-les, ens vam sorprendre perquè encara estava pitjor...
Aquesta situació ens va omplir de dubtes, i fins i tot, ens va frustrar, ja que no sabíem què estàvem fent malament.
Comprem una altra ruca? Esperem a veure què passa?
Per a la nostra sorpresa, rere haver enfrontat les nostres opinions vers què fer amb l’observació de l’ésser viu, divendres una d’elles havia ressorgit! Estava un altre cop amb els brots enlairats.
Hem dialogat, hem conversat sobre la situació estranya de la nostra ruca... A quines conclusions hem pogut arribar?
De divendres a dilluns de la setmana passada vam posar massa aigua i la vam ofegar, com que necessitava més llum la vam col·locar sota un llum fluorescent artificial. Després d’això, va acabar de morir, la vam deixar en l’estat originarl i una d’elles va refer-se, creiem que perquè vam posar-hi aigua però amb mesura.
Aquest matí tornava a estar pansida, hem decidit fer forats a sota per descartar que no estiguem ofegant-la i fent-la sofrir canvis molt bruscos en la seva terra i per tant, afectant als seus nutrients.
Continuarem observant i actuant per veure de quina manera podem salvar la nostra ruca i a veure què més podem fer!

dilluns, 14 d’octubre de 2013

Què necessiten les ruques per germinar?


QUÈ NECESSITEN LES RUQUES PER GERMINAR?
Avui 14 d’octubre, fa sis dies que vam plantar les llavors de ruca. Sense cap indici de germinació les vam deixar durant el cap de setmana, ben regades, a diferents espais de l’aula. Si recordem, a un dels test li tocava la llum natural de manera directa, a través de la finestra; mentre que l’altre rebia la llum artificial gràcies a un fluorescent.
Un cop hem arribat a l’aula, ens plantejàvem si ho hauríem fet bé, ja que cap de nosaltres ho havia fet mai, i si les ruques haurien germinat.

- Hauran sortit?
- No, no hauran sortit. Sis dies és poc. Potser triguen una mica més.
- Vols dir? Jo crec que sí hauran sortit, perquè vaig llegir que les llavors de ruca germinaven ràpid.
- Estic nerviosa, no sé si ho vam fer bé.
Hem anat ràpid a veure què havia succeït. Després d’haver fet les observacions, podem dir que de les llavors que havien rebut la llum artificial del fluorescent n’han sortit petits brots que mesuraven un centímetre i mig; en canvi, pel que fa a les exposades a llum natural només un petit brot de mig centímetre. Curiosament passades dues hores i havent obert les persianes de la classe, han crescut quatre brots més, davant la nostra sorpresa.

La primera pregunta que ens hem fet desprès d’aquesta observació és per què una havia crescut més que l’altra. A partir d’aquí, n’han desencadenat suposicions.

- Jo crec que és perquè l’exposada a la llum natural li ha faltat aigua.
- Sí, el test que té l’hivernacle ha crescut més perquè ha conservat la humitat.
- Però no li ha tocat la llum del sol, el florescent genera el mateix efecte?
Aquestes suposicions poden ser certes o falses, necessitarem més temps i dades per descobrir-ho i així, donar lloc a noves preguntes i hipòtesis.
Aquesta obsrvació ens ha generat noves qüestions que ens faran reflexionar de cara a la següent observació. Haurem de regar més sovint la ruca del costat de la finestra? Morirà ofegada la ruca de l’hivernacle si la reguem de la mateixa manera? Per tant, l’aigua que necessita, depèn del medi on es troba? Demà, potser la ruca estarà molt diferent?

Seguirem pendents i us n'anirem informant!

diumenge, 13 d’octubre de 2013

Com observarem la ruca?

D’aquesta manera, hem començat per la plantació de la seva llavor i així poder veure el seu procés de germinació i com van creixent amb el pas del temps. Cal dir que aquestes llavors les hem plantat en dues condicions diferents. Trobem, d’una banda, les llavors que reben llum solar i que no estan tapades; i, de l’altra, les llavors que reben llum artificial i que, a partir de l’ús d’un plàstic que cobreix la terra, aconseguim un hivernacle de petites dimensions. D’aquesta manera, farem un seguiment continuat i veurem quines condicions afavoreixen el seu creixement i anirem responent totes aquelles inquietuds que ens vagin sorgint.


Donat que aquesta experiència en un futur podríem traslladar-la a les nostres aules, cal pensar i planificar les nostres tasques en la seva cura i com ens organitzarem. En primer lloc, on situarem les ruques? Els nostres éssers vius es troben al laboratori, que és l’aula on es duu a terme l’assignatura de Ciències Experimentals; trobem que aquest és el lloc idoni, ja que ens permet fer l’observació a totes a la vegada, a més, ens trasllada a allò que faríem a l’escola, perquè les treballaríem des de la nostra aula, per tal que tots els alumnes participessin i poguessin observar. Ja tenim les ruques situades! 

Ara bé, com les cuidarem? Una planta necessita aigua i llum, però quina és la quantitat idònia i cada quant hem de regar-les? La ruca de l’hivernacle l’hem deixat en un lloc on la llum és totalment artificial i no li dóna directament, però pensem que com està tapada ja té un cert grau d’escalfor. L’altra l’hem situat en una taula on hi toca la llum solar d’una finestra que hi ha al davant, i també la llum artificial del fluorescent. Què passarà? Quines condicions seran més adients? Esperem poder resoldre aquests interrogants en les properes entrades, així com si estem regant-la prou o necessita més aigua; de moment, l’hem regat dos cops en tres dies!

Ens acomiadem de vosaltres fins a la propera entrada, esperem tenir noves notícies demà!Ens presentem

Benvinguts i benvingudes al bloc PLANTEM RUQUES A L’AULA! Nosaltres som un grup de cinc estudiants del Grau d’Educació Primària de Blanquerna, Universitat Ramon Llull, format per l’Alba, la Floren, la Marta, la Judit i la Núria.A partir de l’assignatura d’Ensenyament i aprenentatge de les Ciències Experimentals ens acostarem a un tractament general de l’observació dels éssers vius. Així doncs, la intenció d’aquest blog és compartir l’observació i l’evolució d’un ésser viu, així com la nostra experiència en aquest procés al llarg de tot un mes i poder compartir-la amb vosaltres. 
A partir d’aquest treball pretenem posar-nos a la pell del mestre, que hauria de fer aquesta tasca a l’escola, i a través de l’observació, formular una sèrie de preguntes didàctiques amb l’objectiu d’esbrinar alguna cosa en concret. L’ésser viu, que nosaltres hem triat, ha estat la ruca. 

Què és la RUCA?
La ruca (eruca sativa) és una espècie de planta amb flor dins la família brassicàcia. És una planta originària de la regió mediterrània; es troba com a planta silvestre i conreada. És una herbàcia anual, de 20 a 80 cm d'alt, amb fulles pinnatífides. Les flors són blanquinoses o groguenques disposades en raïms. El fruit és una síliqua. Fa una olor forta característica que recorda la d'altres brassicàcies com la col. És una planta de creixement molt ràpid i poc exigent en nutrients.